Christmas ornaments

http://hangaagi.blog.hu/2010/11/05/karacsonyfadiszek_valogass_kedvedre

A fűszeres, nem édes, kellően férfias tökleves

2010.11.15. 08:02 - hangaagi

 A Zuram válogatós. Nem kicsit, ellenben nagyon. Ezt igyekszem vinnyogás nélkül eltűrni, főleg azért, mert amit ő utál, azt én imádom. Fordítva csak a pacallal igaz a dolog. 

Bár már elmúlt az újabban amerikai divatnak hódolók körében itthon is népszerű "hálovín", a tökleves nem ehhez az alkalomhoz kötődik a háztartásunkban. A ház ura első alkalommal nem örült neki, mármint amikor közöltem vele, hogy töklevest csináltam. Aztán két tányérral evett belőle. 

Tehát ez a leves FŰSZERES. Ezért szereti mindenki. Mert közelről sem hasonlít arra a babaélményre, amivel édesanyánk jópár hónapon keresztül traktált. Sem a sült tökre, amit ma is szívesen kanalazok. Inkább a kulcsfontosságú szerecsendió és a sajt íze kacérkodik velünk a pirított húsos szalonnakockák, a pirítós és esetleg a sült sajt tallér alól. 

Az eredeti receptet egy ismerősöm házában hallottam, ő csülköt főzött, majd a levét használta fel ehhez a leveshez. Én sima vízzel szoktam csinálni, a végére úgyis eléggé fűszeres lesz. 

Felteszek fedő alá egy kisebb, meghámozott, kockákra vágott és kimagozott sütőtököt annyi vízben főni, amennyi még ellepi. A vízbe rakok sót, borsot, legalább 3 gerezd fokhagymát. 

Ha puha a tök, akkor egy negyed szerecsendiót belereszelek, és úgy rotyogtatom 4-5 percig. Lehúzom a tűzről, amíg hűlik, kisütöm a szalonnakockákat, csinálok pár sajttallért. A langyos tökdarabokat a levével együtt összeturmixolom (botmixerelem), visszarakom a tűzre, öntök rá legalább egy kis doboz főzőtejszínt de inkább a 400 ml-est használom, vagy a fél literest. Ha rottyant egyet, még megkóstolom, fűszerezem, amennyiben kell. A szerecsendióval mindig főzöm még egy-két percig lassú tűzön, hogy a kicsit csípős mivoltát elveszítse a fűszer. 

Tálaláshoz legalább háromféle sajtot teszek ki tálkákban kockára vágva vagy halmozva: 

füstöltet, edamit, és a legfontosabbat, ami a legfinomabb ennél a levesnél: kéksajtot. 

Hogy miért posztoltam pont ilyenkor ezt a levest? Mert karácsonyi menüben szerepel nálunk. Igaz, a C menüben de akkor is asztalon lesz :)

És most itt a feladat: ZITA, TE MILYEN BORT AJÁNLANÁL EHHEZ A FOGÁSHOZ? 

 

 

>

A bejegyzés trackback címe:

https://hangaagi.blog.hu/api/trackback/id/tr932435769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stefcoffee · http://www.egeszsegeskavek.hu/ 2010.11.15. 14:49:46

Szia!
Nagyon gusztusos ez a leves, és a leírása is jónak tűnik. Két éve én is sütőtök-krémlevest csináltam karácsonyra. Tejszínnel, narancslével, almával. Az eredmény súlyos gyomorrontás, teljes gyengeség, betegen vészeltem át az ünnepeket. Valószínűleg nem a sütőtök levessel volt a gond, hanem a recepttel, vagy lehet, hogy velem? :-) Szerencsére Férjnek nem lett baja tőle! :-)

hangaagi · http://hangaagi.blog.hu 2010.11.15. 17:40:24

@stefcoffee:
Próbáljátok ki, nálunk NAGYON bejött...
mondjuk a ti receptetekben ez az almalé-narancslé-tejszín kombó izgi lehetett az emésztőrendszernek.
Egyébként az édes sütőtöklevestől a hátamon is feláll a szőr. kb. 8-9 éve rámtukmálták, hogy kóstoljam meg. Kb. 3 kanállal ment belőle.

Borgőz borblog 2010.11.16. 16:42:52

Szia Ági!

Köszönöm a felkérést arra a szép feladatra, hogy válasszak/ajánljak bort ehhez az ételhez. Nos, nem kis feladvány volt ehhez a "tökös" leveshez hasonló adottságú bort találni. Nehéz szülés volt, a fázisait inkább leírtam, hogy mindenki nyomon követhesse, de a végére mégis azt éreztem, hogy egy nagyon jót játszottam, és élveztem! Ezt külön köszönöm neked!
Klikk ide, és máris olvasható az élmény, plusz.az ajánlott bort is ott találjátok a bejegyzésben: zitaborblogja.blogspot.com/2010/11/jatek-agival-egy-ferfias-toklevessel-es.html
További szép élményeket mindenkinek!
Borbaráti üdv!
Zita
süti beállítások módosítása