Christmas ornaments

http://hangaagi.blog.hu/2010/11/05/karacsonyfadiszek_valogass_kedvedre

Mézeskalács recept - kipróbált

2010.12.17. 07:02 - hangaagi

Igaz, nem általam, hanem egy kollegina által, de nem hiszem, hogy nekem nem fog sikerülni :)

Így közkinccsé tesszük Orsika jóvoltából az idei mézeskalács receptet (külön köszönet Orsika anyukájának).

Puha mézespogácsa

Elkészítési idő 110 perc

 

 

 

Hozzávalók 1 kg elkészítéséhez

25 dkg méz

1 tojás

3 tojás sárgája

1 dkg szalikáli

15 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor

Fél citrom

Őrölt fahéj

Ánizs

Őrölt szegfűszeg

Késhegynyi reszelt szerecsendió

70 dkg liszt

+ 1 tojás a kenéshez (vagy fél csomag mézeskalács fűszerkeverék)

 

Tojásglazúrhoz: 15 dkg porcukor, 4 tojásfehérje

 

Lábosban 2 dl vizet forralunk, melyet a keverőedényben lévő mézre öntünk és jól elkeverünk, majd hagyjuk kihűlni. Egy másik edényben összekeverjük a cukrot, a fél citrom szűrt levét és reszelt héját, a tojások sárgáját, a tojást, a fűszereket, a vaníliás cukrot, a szalikálit és habosra keverjük. Részenként hozzáadjuk a lisztet, a kihűlt mézes szirupot, míg puha tésztát nem kapunk. Konyharuhával letakarva 5-6 órát pihentetjük, majd újra összegyúrjuk, három részre osztjuk és 5 mm vastagra nyújtjuk. Különböző alakú formával kiszúrjuk. Olajozott tepsibe helyezzük, egymástól 1-2 centire. Amikor a tészta felemelkedett, 160-180 fokra visszavesszük a hőt, és a tésztát zsemleszínűre sütjük. A sütőből kivéve még forrón megkenjük felvert tojással. Hagyjuk kihűlni és tojásglazúrral díszítjük.

 

Glazúr elkészítése:

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd lassan hozzákeverjük a porcukrot, mellyel még egy keveset verjük, hogy selymessé váljék. Több napig is eláll. Ebből a tésztából készíthetünk mézeskalács házikót is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hangaagi.blog.hu/api/trackback/id/tr272517804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása