Hát ez a kérdés a versa vicája szerintem, és megint Nagy Zita borszakértő virtuálpartnerehez sikoltottam met kérdeztem meg ez ügyben, aki az utolsó percek miatt csak pár sorban tudta megosztani a véleményét ez ügyben.
"Szerintem a "klasszikus" társítás a forralt bor, de igazából én sima (szóval nem forralt, hanem palackos) édes bort ajánlanék hozzá. Nem feltétlenül tokajit, bár természetesen az sem rossz választás, bár a tapasztalat az, hogy "rendes", tisztességes tokaji aszúra pl. sajnálják az emberek a pénzt, abból olcsót venni meg teljesen értelmetlen. Szóval nagyon szép természetes édes borok vannak pl. a késői szüret (Late Harvest) borok között is, amelyek szépen közvetítik a mézes jegyeket is. Fajtára nézve a Zeus, Hárslevelű, Muskotály, Olaszrizling, Furmint ilyen, meg néha a mézeskalács-fűszerekre is emlékeztetnek, emlékszem, borsuliban volt valaki, aki egy édes bor kóstolásakor azt mondta, "karácsony íze van". Ez a mézeskalács-fűszeresség egyébként némely vörösborban is ott van, de édes vörösbor (mármint természetes édes vörösbor!) hazánkban nincs, ha ilyet látsz, az nem természetes úton (tehát nem a maradékcukor miatt) édes, hanem... brrrr... hagyjuk is. :)"